Títol variant: |
El patrimoni d'El Arracachal, la cultura gastronòmica i les tradicions a Cundinamarca, Colòmbia, Amèrica del Sud |
Títol variant: |
El Arracachal heritage, gastronomic culture, and traditions in Cundinamarca, Colombia, South America |
Títol variant: |
O patrimônio de El Arracachal, a cultura gastronômica e as tradições em Cundinamarca, Colômbia, América do Sul |
Data: |
2024 |
Resum: |
El presente texto muestra el trabajo de campo iniciado en diciembre de 2023 y continúa en el presente con los habitantes de la vereda El Arracachal, situada en el municipio de San Antonio del Tequendama (Cundinamarca, Colombia). En ese periodo, se realizaron visitas a hombres y mujeres mayores de 50 años, que siempre vivieron en esta vereda. El objetivo principal del trabajo fue recoger esos testimonios de las personas mayores y evidenciar las tradiciones alimentarias, esto es, el uso y circulación de los alimentos y las creencias y costumbres en torno a ellos, y dar algunos detalles de las preparaciones que se hacen actualmente. Como se alimentaban entonces y como perduran en el tiempo esas prácticas. Se encontró una rica herencia cultural gastronómica enraizada. Destacan como productos importantes la guatila y el balú como frutos pocos conocidos y de valor nutricional significativo, en medio de un lugar privilegiado por sus paisajes, colores, fauna y flora. |
Resum: |
Aquest text mostra el treball de camp iniciat el desembre de 2023 i que continua actualment amb els habitants del poble d'El Arracachal, situat al municipi de San Antonio del Tequendama (Cundinamarca, Colòmbia). Durant aquest període, es van visitar homes i dones de més de 50 anys, que sempre han viscut en aquest poble. L'objectiu principal del treball era recollir aquests testimonis de la gent gran i mostrar les tradicions alimentàries, és a dir, l'ús i circulació dels aliments i les creences i costums al seu voltant, així com donar alguns detalls de les preparacions que es fan avui en dia. Com es menjava abans i com aquestes pràctiques perduren al llarg del temps. Es va trobar un ric patrimoni cultural gastronòmic molt arrelat. Destaquen la guatila i el balú com a productes importants, poc coneguts però amb un valor nutricional significatiu, enmig d'un lloc privilegiat pels seus paisatges, colors, fauna i flora. |
Resum: |
This text shows the fieldwork that began in December 2023 and continues at present with the inhabitants of the El Arracachal village, located in the municipality of San Antonio del Tequendama (Cundinamarca, Colombia). During that period, visits were made to men and women over 50, who have always lived in this village. The main goal of the work was to collect these testimonies from the elderly and show the food traditions, that is, the use and circulation of food and the beliefs and customs around them, and to give some details of the preparations made today. How they ate then and how these practices endure over time. A rich, deep-rooted gastronomic cultural heritage was found. Guatila and balú stand out as important products as little-known fruits of significant nutritional value, in the middle of a privileged place for its landscapes, colors, fauna, and flora. |
Resum: |
Este texto apresenta o trabalho de campo iniciado em dezembro de 2023 e que continua atualmente com os habitantes da vila de El Arracachal, localizada no município de San Antonio del Tequendama (Cundinamarca, Colômbia). Durante esse período, foram visitados homens e mulheres com mais de 50 anos, que sempre viveram nesta vila. O principal objetivo do trabalho foi recolher esses testemunhos dos idosos e mostrar as tradições alimentares, ou seja, o uso e circulação de alimentos, as crenças e costumes em torno deles, e fornecer alguns detalhes sobre as preparações feitas atualmente. Como se alimentavam antes e como essas práticas permanecem ao longo do tempo. Foi encontrado um rico e profundo patrimônio cultural gastronômico. Destacam-se a guatila e o balú como produtos importantes, frutas pouco conhecidas, mas de significativo valor nutricional, em um lugar privilegiado por suas paisagens, cores, fauna e flora. |
Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra, i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials i que es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original. Cal que es reconegui l'autoria de l'obra original.  |
Llengua: |
Castellà |
Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
Matèria: |
Colombia ;
El arracachal ;
Cultural traditions ;
Food ;
History ;
Tradiciones culturales ;
Alimentación ;
Historia ;
Colômbia ;
Tradições culturais ;
Alimentação ;
História ;
Colòmbia ;
Tradicions culturals ;
Alimentació ;
Història |
Publicat a: |
Perifèria : revista de recerca i formació en antropologia, Vol. 29 Núm. 2 (2024) , p. 163-202 (Apunts etnogràfics) , ISSN 1885-8996 |