Scopus: 5 cites, Google Scholar: cites
La colaboración científica en turismo : grupos y redes de investigación en Cataluña
Corral-Marfil, José Antonio (Universidad de Vic. Departament d'Economia i Empresa)
Cànoves, Gemma (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: La col·laboració científica en turisme : grups i xarxes d'investigació a Catalunya
Títol variant: La collaboration scientifique en tourisme : groupes et réseaux de recherche en Catalogne
Títol variant: Scientific collaboration in tourism : research groups and networks in Catalonia
Data: 2014
Resum: El objetivo del presente artículo es analizar la colaboración científica en el campo del turismo en Cataluña: caracterizar a los grupos de investigación; estudiar la colaboración de grupos, instituciones y países; explorar el efecto de la multidisciplinariedad y las revistas, e identificar investigadores clave. Se elaboró un catálogo de grupos y se analizó la producción entre 2000 y 2010 mediante el cálculo de indicadores bibliométricos y el análisis de redes sociales. Hubo cuatro tipos de grupos, entre los 20 detectados, los cuales colaboraron interna y externamente a partes iguales. La incidencia de la coautoría aumentó durante la década, aunque no la extensión. La colaboración fue mayor en las revistas más prestigiosas, pero no quedó claro que la multidisciplinariedad aumentara la colaboración. La red de coautorías estuvo poco cohesionada, es decir, tuvo muchos investigadores aislados y subgrupos desconectados. Y la colaboración nacional y la internacional fueron las que más crecieron, aunque la local fue la más frecuente.
Resum: L'objectiu del present article és analitzar la col·laboració científica en el camp del turisme a Catalunya: caracteritzar els grups d'investigació; estudiar la col·laboració de grups, institucions i països; explorar l'efecte de la multidisciplinarietat i les revistes, i identificar-ne investigadors clau. Es va elaborar un catàleg de grups i es va analitzar la producció entre 2000 i 2010 mitjançant el càlcul d'indicadors bibliomètrics i l'anàlisi de xarxes socials. Es van detectar 20 grups, els quals es van classificar en quatre tipus. Els grups van col·laborar de manera interna i externa a parts iguals. La col·laboració va ser més elevada en les revistes més prestigioses, però no va quedar clar que la multidisciplinarietat augmentés la col·laboració. La xarxa de coautories va ser poc cohesionada, és a dir, hi va haver molts investigadors aïllats i subgrups desconnectats. I la col·laboració nacional i la internacional van ser les que van créixer més, tot i que la local va ser la més freqüent.
Resum: Il s'agit d'analyser le poids de la collaboration scientifique dans le domaine du tourisme en Catalogne: caractériser les groupes de recherche; étudier la collaboration apportée par les groupes, les institutions et les pays; rechercher l'effet de la pluridisciplinarité et des revues; et identifier les chercheurs-clé. Un catalogue des groupes a été élaboré et la production entre 2000 et 2010 a été analysée grâce au calcul d'indicateurs bibliométriques et à l'analyse des réseaux sociaux. Il en est ressorti quatre types de groupes qui, parmi les 20 détectés, ont apporté une collaboration interne et externe à parts égales. L'incidence de la co-création a augmenté pendant cette décade mais non pas son extension. La collaboration a été plus importante dans les revues les plus prestigieuses mais sans permettre cependant de pouvoir assurer que le rôle de la pluridisciplinarité a été facteur d'augmentation de la collaboration. Le réseau des co-auteurs a été peu uni: de nombreux chercheurs isolés et des sous-groupes non reliés. Ce sont les collaborations nationale et internationale qui ont enregistré la plus grande croissance mais la collaboration locale a été la plus fréquente.
Resum: The aim was to analyse research collaboration in the field of tourism in Catalonia: to describe the research groups; to study the collaboration between groups, organisations and countries; to explore the level of multidisciplinarity in relation with the type of journals; and to identify key researchers. We made a catalogue of groups and analysed research output between 2000 and 2010 by means of bibliometrics and social networks analysis. We found four types of groups among the 20 groups identified, collaborating internally and externally in equal measure. Incidence of co-authorship increased over the course of the decade, but not its extent. Collaboration was highest in the most prestigious journals, but it was not clear whether multidisciplinary studies correlated with higher collaboration. Co-authorship networks lacked cohesion: many researchers were working in isolation and disconnected subgroups. National and international collaboration increased the most, but local collaboration was the most frequent.
Nota: Este artículo está basado en dos estudios financiados por el Observatorio de Turismo de la Generalidad de Cataluña: Aproximació a la recerca sobre turisme a Catalunya (exp. 249/09) y II Fase del mapa de coneixement del turisme des de la perspectiva de la recerca universitària (exp. 268/10). El trabajo se ha realizado en el marco de los Estudios de Doctorado en Geografía de la Universidad Autónoma de Barcelona.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Turismo ; Colaboración científica ; Grupos de investigación ; Análisis de redes sociales ; Cataluña ; Turisme ; Col·laboració científica ; Grups d'investigació ; Anàlisi de xarxes socials ; Catalunya ; Tourisme ; Collaboration scientifique ; Groupes de recherche ; Analyse réseaux sociaux ; Catalogne ; Tourism ; Research collaboration ; Research groups ; Social network analysis ; Catalonia
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 60, Núm. 1 (Gener-abril 2014) , p. 57-86, ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.es/article/view/v60-n1-corral-marfil-canoves
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/291232
DOI: 10.5565/rev/dag.84


30 p, 1.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-02-21, darrera modificació el 2021-12-11   Favorit i Compartir