dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Antropologia Social i Cultural)
| Títol variant: |
Comportamiento Alimentario en Familias Inmigrantes, el caso de Puig-reig |
| Títol variant: |
Eating Behavior in Immigrant Families, the case of Puig-reig |
| Publicació: |
Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2023-2024 |
| Resum: |
El propòsit d'aquest treball és conèixer el comportament alimentari com a factor d'integració de la població immigrant instal·lada a Puig-reig. La immigració com a fenomen en relació amb el procés alimentari, on aquest esdevé una eina d'intercanvi dins d'un sistema sociocultural determinat, i alhora reflecteix el grau d'integració social de l'immigrant i la reconstrucció d'una nova identitat readaptada. Podrem observar si la cultura alimentària és capaç de perdurar malgrat les modificacions de l'entorn, si els col·lectius d'immigrants estan disposats a abandonar les seves pràctiques alimentàries, o bé tenen dificultats i intenten trobar alternatives als seus productes. Ens adreçarem a famílies de diferent lloc origen per saber què mengen, com mengen, el procés d'inclusió de procediments, ingredients o plats, les dificultats que ha comportat el seu procés d'adaptació, així com els préstecs que ells han pogut oferir a la societat receptora. Coneixerem com l'alimentació és capaç de parlar-nos de factors de tipus biològic, econòmic, cultural, polític i ideològic, que varien també en funció de la fase de la vida i de cada individu o grup concret. L'alimentació és un aspecte fonamental en la vida de l'ésser humà, pot esdevenir un element identificador de qualsevol grup social que és difícil de desarrelar-se quan s'entra en contacte amb altres cultures. En aquest sentit, la població immigrant es veu pressionada a reconstruir un nou model culinari a partir de les seves possibilitats i del que el lloc d'acollida pugui oferir. |
| Resum: |
El propósito de este trabajo es conocer el comportamiento alimentario como factor de integración de la población inmigrante instalada en Puig-reig. La inmigración como fenómeno en relación con el proceso alimentario, donde este se convierte en una herramienta de intercambio dentro de un sistema sociocultural determinado, que con el tiempo refleja el grado de integración social del inmigrante y la reconstrucción de una nueva identidad readaptada. Podremos observar si la cultura alimentaria es capaz de perdurar a pesar de las modificaciones del entorno, si los colectivos de inmigrantes están dispuestos a abandonar sus prácticas alimentarias, o tienen dificultades e intentan encontrar alternativas a sus productos. Nos dirigiremos a familias de diferentes lugares de origen para saber qué comen, cómo comen, el proceso de inclusión de procedimientos, ingredientes o platos, las dificultades que ha supuesto su proceso de adaptación, así como los préstamos que ellos han podido ofrecer a la sociedad receptora. Conoceremos cómo la alimentación es capaz de hablarnos de factores de tipo biológico, económico, cultural, político e ideológico, que varían también en función de la fase de la vida y de cada individuo o grupo concreto. La alimentación es un aspecto fundamental en la vida del ser humano, y puede convertirse en un elemento identificador de cualquier grupo social que es difícil de desarraigarse cuando se entra en contacto con otras culturas. En este sentido, la población inmigrante se ve presionada a reconstruir un nuevo modelo culinario a partir de sus posibilidades y de lo que el sitio de acogida pueda ofrecer. |
| Resum: |
The purpose of this project is to know the eating behaviour as a factor in the integration of the immigrant population settled in Puig-reig. Immigration as a phenomenon in relation to the alimentary process, where it becomes a tool of exchange within a given socio-cultural system, and at the same time reflects the level of social integration of the immigrant and the reconstruction of a new readapted identity. We will be able to observe if the food culture is able to last despite the changes in the environment. We will also be able to observe if the groups of immigrants are willing to give up their food practices, or if they have difficulties and then try to find alternatives to their products. We will address families from different places of origin. We will find out what they eat, how they eat, the process of including procedures, ingredients or dishes, the difficulties that their adaptation process has entailed, as well as the loans they have been able to offer to the receiving company. Furthermore, we will learn how food is able to tell us about biological, economic, cultural, political and ideological factors. These factors vary depending on the phase of life and each specific individual or group. Food is a fundamental aspect in human life. Food can become an identifying element of any social group that is difficult to uproot when it comes into contact with other cultures. In this sense, the immigrant population is under pressure to rebuild a new culinary model based on their possibilities and what the host place can offer. |
| Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades.  |
| Llengua: |
Català |
| Titulació: |
Humanitats [2502758] |
| Pla d'estudis: |
Grau en Humanitats [1139] |
| Document: |
Treball final de grau ; Text |
| Matèria: |
Alimentació ;
Immigració ;
Integració ;
Cultura ;
Identitat i Globalització ;
Alimentación ;
Inmigración ;
Integración ;
Identidad y Globalización ;
Food ;
Immigration ;
Integration ;
Culture ;
Identity and Globalization |