ESPECTOFOTÒMETRE UV-VIS

Hewlett Packard HP8451A
Departament de Química, Àrea de Química analítica

 

“Un canvi tecnològic radical en la Química Analítica”
Santiago Maspoch Andreu explica com la revolució en la instrumentació en el registre i seguiment en el temps de l’espectre del ultraviolat-visible va obrir un ventall de noves aplicacions a l'espectrofotometria, des de la Universitat cap a l’empresa

 

Tipus: Espectrofotòmetre ultraviolat-visible
Model: HP8451A
Número de sèrie: 
Fabricant: Hewlett-Packard 
Lloc de fabricació: Estats Units
Precisió de longitud d’ona: ± 2nm
Rang de longitud d’ona: -190-820 nm
Ample de banda espectral: -2nm
Mides: 22 x 21,2 x 43,5

 

Un espectrofotòmetre és un instrument usat en l'anàlisi química que serveix per mesurar, en funció de la longitud d'ona, la relació entre valors d'una mateixa magnitud fotomètrica relatius a dos feixos de radiacions i la concentració o reaccions químiques que es mesuren en una mostra. Aquest instrument té la capacitat de projectar un feix de llum monocromàtica a través d'una mostra i mesurar la quantitat de llum que és absorbida per aquesta mostra. Això li permet a l'operador realitzar dues funcions:  donar informació sobre la naturalesa de la substància en la mostra, i indicar indirectament quina quantitat de la substància que ens interessa està present en la mostra.

Esquema del sistema òptic d’un espectrofotòmetre sèrie del HP8451A (tret de: Hewlett Packard. Fundamentos de la espectroscopía UV-visible moderna, 1996, p. 40)

L'espectrofotòmetre (UV-Vis) Hewlett-Packard HP8451A va aparèixer al 1984 i va representar una revolució en la instrumentació (hardware i software) en el registre i seguiment en el temps de l’espectre del ultraviolat-visible, de manera que va obrir un ventall de noves aplicacions a l'espectrofotometria. Controlats per ordinador utilitzen la tecnologia de matriu de díodes per a una gran complexitat d'anàlisi de velocitat. Es mesuren i es visualitzen en segons. Aquest canvi s'ha consolidat de tal forma que ‘el seu besnét’, el 8454, pot ser considerat avui dia com un dels instruments estàndard per a aquesta tècnica.

Manuals d’usuari d’espectrofotòmetres Hewlett-Packard. D’esquerra a dreta: el HP8450A (1982) , el HP8451A (1984) i el HP8453 (2000). Es pot veure la transformació física dels equips

El Grup de Quimiometria Aplicada de la UAB (GQA), dirigit en aquell moment per Marcelo Blanco, va adquirir el primer instrument el 1986 a través d’una sol·licitud a la Fundació Roviralta que va cofinançar un projecte de recerca. Amb aquest projecte es va obrir una línia de recerca de desenvolupament de mètodes analítics ràpids i robusts per a l'anàlisi de control de qualitat de processos industrials, línia que va definir una relació fonamental amb la indústria, especialment alimentària i farmacèutica, que va donar peu a diverses tesis doctoral i articles que encara continuen citant-se. Avui dia, amb altres equipaments i altres tècniques, aquesta línia encara continua desenvolupant-se sota la direcció del professor Santiago Maspoch.

Tesis doctorals i articles publicats fent servir l’espectrofotòmetre HP8451A

Actualment, l’espectròmetre es troba en un magatzem de l’Àrea de Química Analítica.

 


Bibliografia

  • E. Bertran. Aplicación de la calibración multivariada al análisis industrial de control de calidad por espectrofotometría en ultravioleta-vis, infrarrojo medio e infrarrojo cercano. Tesis doctoral. Universitat Autònoma de Barcelona (1995).
  • M. Blanco, J. Gené, H. Iturriaga, S. Maspoch and J. Riba. “Diode-array detectors in flow-injection analysis. Mixture resolution by multi-wavelength analysis”. Talanta, 34, 987-993 (1987).
  • M. Blanco, J. Coello, J. Gené, H. Iturriaga and S. Maspoch. “Use of díode-array detectors for the simultaneous spectrophotometric determination of calcium and magnesium by flow injection”. Analytica Chimica Acta, vol. 224, 23-30 (1990).
  • M. Blanco, H. Iturriaga S. Maspoch and P. Tain. “A simple method for spectrophotometric determination of two-components with overlapperd spectra”. Journal of Chemical Education, 66 (2), 178.
  • M. Blanco, J. Gené, H. Iturriaga and S. Maspoch. “Application of a Photodiode Array Detector to Multicomponent Determination by Flow Injection Analysis”. Analyst, 112, 619-622 (1987).
  • M. Blanco, J. Coello, H. Iturriaga, S. Maspoch and J. Riba. “Precision of a díode-array spectrophotometer”. Analytica Chimica Acta, vol. 234, 395-401 (1990).
  • M. Blanco, J. Coello, J. Gené, H. Iturriaga, S. Maspoch. “Diode array detectors in flow injection analysis. Simultaneous determination of rare earth metals with Arsenazo III”. Fresenius Journal of Analytical Chemistry, vol. 338, 831-835 (1990).
  • M. Blanco, J. Coello, J. Gené, H. Iturriaga and S. Maspoch. “Spectrophotometric analysis of a pharmaceutical preparation by principal component regression”. Journal of Pharmaceutical Sciences, vol. 82 (8), 834-837 (1993)
  • M. Blanco, J. Coello, J. Gené, H. Iturriaga, S. Maspoch and X. Tomás. “Spectrophotometric determination of pharmaceutical dosages by partial least-squares calibration”. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, vol. 12 (4), 509-514 (1994)
  • E. Gómez, M.M. Estela, V. Cerdà and M. Blanco. “Simultaneous spectrophotometrix determination of metal ions with 4-(pyridyl-2-azo) resorcinol (PAR)”. Fresenius Journal of Analytical Chemistry, vol. 432, 338. 831-835 (1992).

Més informació