Micròtom LEITZ WETZLAR
Centre d’Història de la Ciència / Institut Ravetllat Pla
“La cultura material de la ciència. Font i objecte d’estudi” |
El Micròtom és un aparell emprat per a fer talls molt prims (micromètric) i regulars de teixits vegetals o animals, Aquells talls, coneguts com a seccions, han estat objecte d'inclusió en parafina per a preparacions de mostres microscòpiques per a la seva observació en el microscopi òptic o en l’electrònic de transmissió.
La pesa a la que correspon la imatge superior fa part de la col·lecció d’objectes de cultura material de l’antic Institut Ravetllat Pla, la qual, juntament amb l’arxiu documental, van ser donats per la Dra. Núria Pla Montseny (última directora del desaparegut Institut) a la Universitat Autònoma de Barcelona per intermedi del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC). L'activitat de l'Institut Ravetllat-Pla era científica i industrial. La primera es basava en la recerca sobre la tuberculosi i el seu tractament, mentre que la segona va ser la producció, com a Laboratori farmacològic, de medicaments contra aquesta malaltia. Aquesta activitat va ser generada des de Barcelona, i va abastar, des de principis del segle XX fins a 1980, Catalunya, Espanya, part d'Europa i Llatinoamèrica.
En l’àmbit de la recerca aquest instrument és tant una font com un objecte d’estudi. És un instrument de la ciència experimental, un accessori de la microscòpia i part d’un gabinet de recerca. Al mateix temps, és un element de cultura material, part del patrimoni d’un antic institut de recerca, que ens permet tenir una visió històrica àmplia i integradora de transformacions (actuacions i idees), significats i relacions socials.
Des de mitjans de la dècada passada el CEHIC s’ha encarregat d’estudiar aquest patrimoni i de reconstruir la història de l’Institut i de la malaltia de la tuberculosi en el context català, espanyol i llatinoamericà. Els resultats dels treballs de conservació i estudi d’aquest patrimoni es tradueix en tres tesis doctorals, monografies i diversos articles científics, alhora que ha permès la seva catalogació.
Actualment, el micròtom es conserva, juntament amb la resta de la col·lecció de cultura material de l’Institut Ravetllat Pla, en la Unitat d’Història de la Medicina de la UAB, en espera de ser traslladada a l’exposició permanent que s'establirà a finals de 2019 a la casa museu de la Fundació Pla i Armengol, antiga seu de l’Institut.