Sistema de mamografia

Dearmama Project
Institut d’Altes Energies – UAB

“Dearmama, la veritable transferència de ciència i tecnologia”
Mokhtar Chmeissani explica la història del sistema, un exemple de l’aplicació de la ciència i la tecnologia.

Aquest sistema de mamografia, que converteix fotons de raigs X en senyal elèctric, permet obtenir imatges d’alta resolució amb dosis molt petites de radiació. El sistema permet fer les mamografies de tota la vida d’una dona amb la mateixa quantitat de radiació d’una sola de les mamografies convencionals, és a dir, 50 vegades menys de radiació. L’alta resolució de les imatges permet detectar lesions molt petites, fins i tot pre-canceroses.

Sistema Dearmama senser, instal·lat a l’Hospital Parc Tauli de Sabadell

El sistema, presentat al 2005, va ser producte del projecte Dearmama (Detection of Early Markers in Mammography), finançat per la UE (1,2 milions d’euros, primer projecte coordinat per l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), en el qual van participar el Centro Nacional de Microelectrónica del CSIC, la Sociedad Española de Electromedicina y Calidad, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital Universitario de Viena i l’Hospital Infantil Armand-Trousseau, en França.

Cor del sistema Dearmama amb xips de lectura de fotons

La idea va sorgir en el IFAE en 1997 a partir dels treballs que es portaven a terme per a construir l’actual accelerador de partícules LHC a Ginebra, on es desenvolupen tecnologies que podrien aplicar-se en molts àmbits amb una articulació adequada entre investigadors i indústria, entre ells l’anàlisi de la matèria. Així va néixer la idea de crear un sistema expert capaç de predir el futur d’una mama, si serà malalta o serà sana. Això va requerir l’estudi de moltes mamografies tradicionals (de l’arxiu del Hospital Parc Taulí). No obstant això, els investigadors es van adonar de que aquestes radiografies no tenien la qualitat i la resolució necessària per donar la informació que es requeria. La segona part de l’estudi va ser precisament el desenvolupament d’un mamògraf orientat a alimentar el sistema expert.

Detalls dels xips de lectura de fotons (una de les avantatges del sistema és que els xips es poden reemplaçar sense necessitat de canviar tota la peça)

Malgrat que el projecte es va desenvolupar en la seva totalitat i amb èxit rotund, el projecte mai va arribar al mercat, un exemple de que el benefici que la ciència i la tecnologia capdavantera ofereixen no sempre es tradueix en un èxit comercial.

Chmeisaani, M., et. al., 2004

Bibliografia

Més informació