Primer mòdem de connexió UAB-Telefónica
MÒDEM PRE-INTERNET TELEFÓNICA
Servei d’Informàtica
“D’EARN a Internet, el salt a la xarxa” |
Aquest equip es tracta d’un mòdem amb un cabal molt limitat de 1200 bauds (comunament, bits per segon). La relació de cabal entre aquells 1200 bps i els actuals 5Gbps és de 1/500.000.
Amb aquest mòdem de Telefónica, l’any 1989, es connectava la UAB amb l’incipient infraestructura de xarxa d’aquella època, una xarxa acadèmica global de correu electrònic que s’anomenava BITNET als Estats Units i EARN a Europa (una mena de xarxa privada). EARN era un únic sistema estàtic d’adreçament P2P on els correus electrònics es “passejaven” per ordinadors intermedis units fins arribar al seu destí.
A diferència del sistema antecessor que connectava una sola lectora/gravadora de targetes perforades amb l’únic ordinador del sistema universitari espanyol, un UNIVAC, a Madrid, EARN permetia l’intercanvi de correu electrònic amb Internet.
La primera connexió a EARN/BITNET va ser entre el node EB0UAB51 de la UAB i el node EB0UB011 de la UB. La connexió internacional va ser entre la Universitat de Montpeller i la de Barcelona. Madrid i València “penjaven” de Barcelona. Amb aquest mòdem, l’any 1990, es va establir la primera connexió a internet de Catalunya. El primer contacte es va fer amb el servidor de ftp anònim ftp.simtel.mil.
A través dels terminals Digital VT100 i d’aquest mòdem els investigadors van poder enviar en poques hores no només cartes sinó també intercanviar o publicar els seus articles, a més d’accés al protocol GOPHER, una mena de cercador de catàlegs de biblioteques, un protocol dissenyat per distribuir, cercar i recuperar documents a través d’Internet. Gopher estava fortament orientat cap el disseny d’un menú de documents i presentava una alternativa a la World Wide Web en les seves primeres etapes, però en última instància, el Protocol de Transferència de Hipertext (HTTP) es va convertir en el protocol dominant.
L’ecosistema de Gopher es considera sovint com l’antecessor efectiu de la World Wide Web, però va representar un canvi gegantí, malgrat que la velocitat era extraordinàriament baixa (4800 bits/segon) en comparació a les actuals (10.000 milions bits/segon). Els primers comptes de correu eren departamentals i es feien servir com el fax.
Actualment, el terminal es troba amb la resta de la col·lecció històrica del Servei d’Informàtica als passadissos de la primera planta de la seva seu a la UAB.
Més informació