Google Scholar: cites
Programación deportiva en la televisión franquista : la conquista de la calidad a través de la innovación
Bonaut Iriarte, Joseba (Universidad San Jorge (Saragossa))
Ojer Goñi, Teresa (Universidad San Jorge (Saragossa))

Títol variant: Sports programming on Franco's television : the conquest of quality through innovation
Data: 2012
Resum: La programació televisiva franquista no ha estat estudiada amb gran detall. Tan sols podem destacar les obres de Palacio o Baget com a intents rigorosos d'explicar els orígens i primers passos del principal mitjà de comunicació del nostre país. En aquest context, la programació esportiva ha passat desapercebuda. No obstant això, aquests continguts van ser peces essencials en el desenvolupament, expansió i modernització de la televisió durant el règim autoritari. Pràcticament totes les fites d'aquest mitjà van estar protagonitzats per retransmissions esportives: estrena de la televisió a Barcelona (la primera emissió d'un partit de futbol entre Reial Madrid i F. C. Barcelona), la connexió amb la xarxa d'Eurovisió (trobades de futbol de la Copa d'Europa) o la inauguració de continguts en horari de matinada (combats de boxa). Però al marge d'aquests fets, la major part de la producció científica sobre el tema ha obviat la gran rellevància d'aquest tipus de programació dins del context europeu i la seva rellevància a l'hora de consolidar una televisió de qualitat i, alhora, popular. Aquest article explicarà detalladament el paper de la programació esportiva en la consolidació d'una televisió pública basada en la innovació i, d'aquesta manera, es podran determinar els valors del mitjà públic en els seus orígens, al marge del seu condicionament polític.
Resum: La programación televisiva franquista no ha sido estudiada con gran detalle. Tan sólo podemos destacar las obras de Palacio o Baget como intentos rigurosos de explicar los orígenes y primeros pasos del principal medio de comunicación de nuestro país. En este contexto, la programación deportiva ha pasado desapercibida. Sin embargo, estos contenidos fueron piezas esenciales en el desarrollo, expansión y modernización de la televisión durante el régimen autoritario. Prácticamente todos los hitos de este medio estuvieron protagonizados por retransmisiones deportivas: estreno de la televisión en la ciudad condal (la primera emisión de un partido de fútbol entre Real Madrid y F. C. Barcelona), la conexión con la red de Eurovisión (encuentros de fútbol de la Copa de Europa) o la inauguración de contenidos en horario de madrugada (combates de boxeo). Pero al margen de estos hechos, la mayor parte de la producción científica sobre el tema ha obviado la gran importancia de este tipo de programación dentro del contexto europeo y su relevancia a la hora de consolidar una televisión de calidad y, a la vez, popular. Este artículo explicará en detalle el papel de la programación deportiva en la consolidación de una televisión pública basada en la innovación y, de este modo, se podrán determinar los valores del medio público en sus orígenes, al margen de su condicionamiento político.
Resum: Franco's television programming has not been studied with great detail. We can only highlight the rigorous work of Palacio and Baget who deeply explain the origins of spanish television. In this context, sports programming has gone unnoticed. However, these contents were essential in the development, expansion and modernization of the television during Franco's regime. The most relevant milestones of this medium were sport telecasts: television premiere in Barcelona (the first broadcast of a Real Madrid and FC Barcelona football match), the connection to the Eurovision network (European Cup's football matches) or the first midnight telecast (boxing). But aside from these facts, most of the scientific production on the subject has ignored the great importance of this type of programming in the European context and its relevance to consolidate a quality and popular television. This article will explain the role of sports programming in the consolidation of a public television based on innovation and its real values, regardless of their political influence.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Televisió ; Franquisme ; Programació esportiva ; TVE ; Qualitat ; Innovació ; Televisión ; Franquismo ; Programación deportiva ; Calidad ; Innovación ; Television ; Franquism ; Sports programming ; Quality ; Innovation
Publicat a: Anàlisi : quaderns de comunicació i cultura, Núm. 46 (setembre 2012) , p. 69-87, ISSN 2340-5236

Adreça original: https://analisi.cat/article/view/n6-bonaut-ojer
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Analisi/article/view/261720
DOI: 10.7238/a.v0i46.1677


20 p, 483.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Anàlisi
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2012-12-04, darrera modificació el 2021-12-11   Favorit i Compartir