Perfil biogràfic

Escriptor i periodista nascut a Barcelona al juliol de 1939.

Dintre de la seva labor com a periodista va fundar la revista Por favor i va dirigir diverses publicacions (el setmanari Primera Plana, la revista Camp de l'Arpa i la revista policíaca Gimlet). Va col·laborar assíduament a diferents revistes (Siglo XX ,Triunfo, Hermano Lobo, La Calle, Interviú, Tele-exprés) i diaris ( El Periódico, Tele-Exprés , El País, Avui). També va col·laborar amb la premsa estrangera entre d'altres amb Le Monde diplomatique, La Repubblica i La Jornada. La seva militància política s'expressa a través d'articles en Mundo Obrero, Treball i Lluita Obrera. De la seva labor com a periodista ens queden llibres de recopilacions d'articles com Crònica sentimental de España , Manifiesto subnormal, Crónica sentimental de la transición, i Elogis desmesurats entre d'altres.
Va desenvolupar una important tasca en el camp de les ciències de la informació; el seu llibre Informe sobre la Información, on analitza la situació del periodisme espanyol, va ser un referent en aquest camp; a aquest llibre s'afegirà Historia y comunicación social. També publicarà articles sobre el món de la comunicació a la revista Comunicación de Madrid.
La seva carrera literària va ser iniciada a la dècada dels 60 amb la publicació del llibre de poemes Una educación sentimental que va provocar la seva inclusió a l'antologia Nueve novísimos poetas españoles de J.M. Castellet publicada a l'any 1970. La popularitat li va venir de la mà del seu personatge Pepe Carvalho, protagonista d'una sèrie de novelles policíaques, una de les quals Los mares del Sur va guanyar el Premi Planeta al 1979. Amb posterioritat Vázquez Montalbán ha estada gualardonat amb alguns dels premis més importants de les lletres espanyoles com el Nacional de Narrativa al 1991 per Galíndez o el Nacional de las Letras al 1995 pel conjunt de la seva obra.
També ha rebut premis internacionals com el premi Raymond Chandler al 1992 per tota la seva obra o el Internacional de Literatura Grinzane Cavour al 2000 per la seva trajectòria literària.

Va morir el dia 18 d'octubre a Bangkok als 64 anys.

................................................................................................................

Vinculació amb la UAB

Vázquez Montalbán va ser, durant el curs 1974-75, el professor d'Història general de la comunicació de la primera promoció de llicenciats en Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona. De fet, alguns alumnes d'aquell curs ara són professors de comunicació.De llavors ençà, la vinculació de Vázquez Montalbán a la nostra Facultat de Ciències de la Comunicació ha estat força estreta.

Ha participat en molts actes acadèmics de la Facultat de Ciències de la Comunicació i en altres centres de la UAB.

El 17 de desembre de l'any 1997 va ser investit "Doctor Honoris Causa" per la UAB. Podeu llegir el discurs de la cerimònia d'investidura o visionar-lo si disposeu del programari adient (Reproductor de Windows Media i Internet Explorer per exemple).

Podeu escoltar també l'enregistrament sonor de la Inauguració del curs acadèmic 1993-1994 de Facultat de Ciències de la Comunicació que es conserva a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General si disposeu del programa Real One.

................................................................................................................

Obres de l'autor a les Biblioteques de la UAB

A les nostres biblioteques en trobareu molts exemplars de les obres d'en Vazquez Montalban. Podeu cercar-les fent servir aquests llistats.
Obres periodístiques i assajos

Obres literàries

................................................................................................................

Obres sobre l'autor a les Biblioteques de la UAB

També trobareu molta bibliografia que tracta sobre la figura i obra de Vazquez Montalban.

Obres sobre Manuel Vazquez Montalban

................................................................................................................

Altres recursos

Llibres:

Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) Documents de Vázquez Montalbán i Documents sobre Vázquez Montalbán

Fons d'Història Local (Base de dades bibliografica sobre Història Local de Catalunya). Documents de Vázquez Montalbán i Documents sobre Vázquez Montalbán

Articles de revistes. Podeu trobar articles del escriptor i sobre l'escriptor a:

Traces (Base de dades bibliogràfica creada a l'any 1987 pel Servei d'Informació Bibliogràfica de Llengua i Literatura Catalanes del Departament de Filologia Catalana de la UAB) Articles de Vázquez Montalbán i Articles sobre Vázquez Montalbán

Base de dades de sumaris del CCUC. Tobareu sumaris de revistes especialitzades amb articles escrits per Vázquez Montalbán.

Catàleg de l’obra periodística de Manuel Vázquez Montalbán (1939-2003). Portal elaborat pels alumnes de l’assignatura Història del Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra. Ofereix un catàleg exhaustiu dels més de 8.000 articles de premsa que l’escriptor barceloní va publicar en 37 diaris i revistes de Barcelona i Madrid. Inclou entrevistes a companys de professió.


Tesis:


Teseo (Base de dades bibliogràfica de tesis doctorals llegides a les Universitats espanyoles des de 1976) Podeu trobar 3 tesis que estudien la novel.la a partir de la seva obra

................................................................................................................

Dossier de premsa

El Periódico

MVM, La génesis de un periodista (I). Vázquez Montalbán, año I. 24/10/03
MVM, La génesis de un periodista. Debut en prensa. Un 'becario' que nació maestro. 24/10/03
MVM, La génesis de un periodista. Reporterismo social y sentimental. Artículos por toda la escuadra. 24/10/03
MVM, La génesis de un periodista. La crónica de ricino. El sutil artificio de la contrarretórica. 24/10/03
MVM, La génesis de un periodista. Las entrevistas. Un 'plumilla' entre grandes plumas 24/10/03
MVM, La génesis de un periodista. En las páginas de "letras". Joven pero con afilado bisturí. 24/10/03
MVM, La génesis de un periodista. El guerrillero y el escritor obrero. 24/10/03

El País

"Mire usted, yo soy un poeta..." 19/10/03
La huida hacia el sur 20/10/03

Avui

Un Carvalho a cada casa. 21/10/03

Le Monde

Vazquez Montalban : paysage après la bataille. 18/10/03

L'Unità

Il giallo e l'azzurro: i colori del suo noir mediterraneo. 18/10/03


Nouvel Observateur

Pepe Carvalho ne mourra pas. 18/10/02

 

Inici

Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
Preparada per la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
Informació tancada el 27 d'octubre de 2003 email