Results overview: Found 196 records in 0.02 seconds.
Articles, 59 records found
Contributions to meetings and congresses, 13 records found
Periodical publications, 1 records found
Books and collections, 1 records found
Research literature, 117 records found
Learning materials, 1 records found
Graphic and multimedia documents, 2 records found
Personal and institutional archives, 40 records found
Articles 59 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
13 p, 933.8 KB Specific LED-based red light photo-stimulation procedures improve overall sperm function and reproductive performance of boar ejaculates. / Yeste, Marc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Codony, Francesc (GenIUL) ; Estrada, Efrén (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Lleonart, Miquel (GenIUL) ; Balasch, Sam (Servicios Genéticos Porcinos, S.L) ; Peña, Alejandro (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Bonet, Sergi (Universitat de Girona. Biotechnology of Animal and Human Reproduction (TechnoSperm)) ; Rodríguez-Gil, Joan E. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)
The present study evaluated the effects of exposing liquid-stored boar semen to different red light LED regimens on sperm quality and reproductive performance. Of all of the tested photo-stimulation procedures, the best pattern consisted of 10min light, 10min rest and 10min of further light (10-10-10 pattern). [...]
2016 - 10.1038/srep22569
Scientific reports, Vol. 6 (March 2016) , art. 22569  
2.
11 p, 1.1 MB Effect of Saccharomyces cerevisiae var. Boulardii and β-galactomannan oligosaccharide on porcine intestinal epithelial and dendritic cells challenged in vitro with Escherichia coli F4 (K88) / Badia, Roger (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina) ; Zanello, Galliano (Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), Infectiologie Animale et Santé Publique) ; Chevaleyre, Claire (Institut National de la Recherche Agronomique (INRA)) ; Lizardo, Rosil (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)) ; Meurens, François (Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), Infectiologie Animale et Santé Publique) ; Martínez, Paz (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina) ; Brufau de Barberà, Joaquim (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)) ; Salmon, Henri (Institut National de la Recherche Agronomique (INRA))
Probiotic and prebiotics, often called "immune-enhancing" feed additives, are believed to deal with pathogens, preventing the need of an immune response and reducing tissue damage. In this study, we investigated if a recently developed β-galactomannan (βGM) had a similar protective role compared to Saccharomyces cerevisiae var. [...]
2012 - 10.1186/1297-9716-43-4
Veterinary research, Vol. 43, Núm. 1 (january 2012) , art. 4  
3.
15 p, 252.9 KB Estrategias para mejorar la viabilidad, fertilidad y prolificidad de los espermatozoides criopreservados de porcino / Roca, J. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Carvajal, G. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Cremades, T. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Vázquez, J.M. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Lucas, X. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Martínez, E. (Universidad de Murcia. Departamento de Medicina y Cirugía Animal)
Desde que en 1970 se obtuvieran las primeras camadas con espermatozoides criopreservados en la especie porcina, las investigaciones que se desarrollaron posteriormente no han conseguido que los espermatozoides criopreservados se utilicen de forma cotidiana y con éxito en los programas de inseminación artificial en granjas comerciales. [...]
2002
Porci, Núm. 72 (2002) , p. 49-64  
 UAB restricted access
4.
11 p, 651.0 KB Utilización de esperma congelado en la inseminación artificial del ganado porcino / Peláez, J. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal. Facultad de Veterinaria) ; Domínguez, J.C. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Peña, F.J. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Alegre, B. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Robles, P. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Ferreras, A. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Córdova, A. (Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Xochimilco. Departamento de Producción Agricola y Animal)
La inseminación artificial es un método de reproducción aceptablemente implantado en la especie porcina, estimándose que en apenas una década se practicará en el 75% de las cerdas reproductoras existentes en todo el mundo. [...]
2002
Porci, Núm. 72 (2002) , p. 38-49  
 UAB restricted access
5.
12 p, 2.1 MB Tecnología de la criopreservación espermática en la especie porcina / Peláez, J. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Domínguez, J.C. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Peña, F.J. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Robles, P. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Ferreras, A. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal) ; Alegre, B. (Universidad de León. Departamento de Patología Animal)
Los protocolos de criopreservación seminal diseñados para la especie porcina contemplan la utilización de diluyentes con sustancias crioprotectoras, la puesta en práctica de etapas de procesamiento que han demostrado incrementar la resistencia del espermatozoide al enfriamiento, y el empleo de envases seminales y técnicas de enfriamiento-calentamiento idóneos para minimizar las consecuencias fatales del proceso. [...]
2002
Porci, Núm. 72 (2002) , p. 26-38  
 UAB restricted access
6.
8 p, 350.5 KB Biotecnología de la reproducción en la especia porcina : papel de la criopreservación espermática / Córdova Izquierdo, A. (Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Xochimilco. Departamento de Producción Agrícola y Animal)
Las técnicas de reproducción asistida, que englobamos en el concepto amplio de Biotecnología de la Reproducción, juegan un papel importante en la cría del ganado porcino. La criopreservación espermática, en concreto, ofrece la posibilidad de potenciar el uso de la inseminación artificial utilizando espermatozoides de machos con características genéticas superiores y que no pueden realizar la reproducción por sí solos, permitiendo la conservación de los espermatozoides de manera indefinida, para ser utilizados con posterioridad o contribuir al rescate de las razas autóctonas en peligro de extinción. [...]
2002
Porci, Núm. 72 (2002) , p. 4-12  
 UAB restricted access
7.
11 p, 3.0 MB Control de patógenos en los purines de cerdo mediante el tratamiento del nitrógeno y del fósforo / Vanotti, M.B. (Estados Unidos. Ministerio de Agricultura) ; Millner, P.D. (Estados Unidos. Ministerio de Agricultura) ; Hunt, P.G. (Estados Unidos. Ministerio de Agricultura) ; Ellison, A.Q. (Estados Unidos. Ministerio de Agricultura)
Últimamente ha aumentado mucho la preocupación por la posible contaminación de las aguas, los alimentos y el aire debido a los patógenos existentes en el estiércol, los subproductos del estiércol y los bioaerosoles. [...]
2002
Porci, Núm. 71 (2002) , p. 57-68  
 UAB restricted access
8.
13 p, 2.0 MB Emisiones de óxidos de nitrógeno procedentes de suelos fertilizados con purines de cerdo. Comparación con otros fertilizantes orgánicos y minerales / Vallejo, A. (E.T.S.I. Agrónomos de Madrid) ; Díez, J.A. (Centro de Ciencias Medioambientales) ; Hernáiz, P. (Centro de Ciencias Medioambientales) ; Arce, A. (E.T.S.I. Agrónomos de Madrid) ; López-Fernández, S. (E.T.S.I. Agrónomos de Madrid)
El purín de cerdo es considerado como un abono órganoineral de cultivos agrícolas, debido a su contenido en materia orgánica y nutrientes, especialmente de nitrógeno. Su utilización, no obstante, puede originar malos olores, desprendimiento de amoniaco e incrementar la emisión de óxido nitroso (N2O), todos ellos aspectos negativos relacionados con la contaminación del aire. [...]
2002
Porci, Núm. 71 (2002) , p. 3-26  
 UAB restricted access
9.
10 p, 209.1 KB Bienestar animal durante el sacrificio / Velarde, A. (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Fisiologia Animal) ; Diestre, A. (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Tecnologia de la Carn) ; Manteca Vilanova, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Hospital Clínic Veterinari)
Los sistemas de aturdimiento más utilizados en el ganado porcino son la electronarcosis y la exposición al dióxido de carbono. Ambos sistemas están diseñados para garantizar una rápida inducción de la inconsciencia y el mantenimiento de la misma hasta la muerte del animal. [...]
2002
Porci, Núm. 67 (2002) , p. 52-62  
 UAB restricted access
10.
14 p, 165.2 KB Bienestar animal durante el transporte relación con la calidad de la carne / Pérez Lacasa, P. (Diputación General de Aragón. Departamento de Agricultura) ; Palacio, J. (Universidad Cardenal Herrera-CEU. Departamento de Medicina y Cirugía Animal) ; Ruíz de la Torre, José Luís (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; García-Belenguer, S. (Universidad de Zaragoza. Departamento de Patología Animal)
El transporte y el manejo asociado a él, forman parte inevitable del ciclo productivo de la especie porcina. Esta fase supone siempre algunos efectos adversos sobre el bienestar porcino. El transporte abarca operaciones como la redistribución de animales para homogeneizar de lotes, la carga y descarga en vehículos con una cierta intervención humana, la exposición a situaciones nuevas y el transporte propiamente dicho. [...]
2002
Porci, Núm. 67 (2002) , p. 38-52  
 UAB restricted access

Articles : 59 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Contributions to meetings and congresses 13 records found  1 - 10next  jump to record:
1.
1 p, 162.3 KB Performance of growing-finishing pigs fed barley diets supplemented with different levels of beta-glucanase / Mascarell Casulleras, José ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Brufau de Barberà, Joaquim ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent studies have been more concerned with enzymatic supplementation of diets for young pigs which digestive system is not yet well-developed, than for the fully-developed pig, where these growth promoters seem to have less effect on productive efficency of the animal. [...]
2002
, 2002  
2.
1 p, 154.1 KB The effect of protease and in ß-glucanase supplementation on digestibility of protein, fat and fiber barley-soybean meal based diets by weanling pigs / Mascarell Casulleras, José ; Zimmerman, D. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent attention has been given to enzymes as gut-active growth promoters able to lead to a partial degradation of endosperm cell walls in feeds, increasing the proportion of the diet digested by the animal. [...]
2003
, 2003  
3.
1 p, 3.6 MB Effect of maternal feed intake during mid-gestation on pig performance, meat quality and muscle fiber development. / Cerisuelo Garcia, Alba ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Coma, J. ; Carrión, D. ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Increasing feed allowance during gestation has been related with changes in muscle fiber development and pig performance post-natally, affecting meat quality traits at slaughter.
2005
, 2005  
4.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales. J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep
2003
-, : 2003  
5.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Starch is the storage polysaccharide of higher plants and a major source for animals. However, despite is its simple composition the digestion of starch may be dependent of feed ingredients and animal characteristics.
2001
, 2001  
6.
1 p, 1.6 MB An increased hindgut fermentation promoted major changes on the VFA profile but not on the total VFA concetration of the digesta contents / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep
Volatile fatty acids, principally acetate, propionate and butyrate, are produced in the caecum-colon of pigs as end products of the microbial fermentation. The present abstract tryes to explore on the changes on the VFA concentration and profiles observed in Landrace and Iberian pigs fed on different sources of carbohydrates (high v. [...]
2001
-, : 2001  
7.
1 p, 1.6 MB Comparative digestibility and productive performances between Landrace and Iberian pigs fed on a corn- or a sorghum-acorn- based diet / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, A. ; Gasa Gasó, Josep
Although digestible energy (DE) values for most commonly used feeds in pig industry are mainly predicted by their chemical composition, other likely effects could affect digestibility. The present paper try to explore the effects likely caused by animal breed (lean v. [...]
2001
-, : 2001  
8.
1 p, 3.0 MB Lipogenic enzyme activities in adipose and muscular tissues of Landrace and Iberian pigs fed on different source of carbohydrates / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Mourot, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Iberian is an autochthonous swine breed from Southwest Iberian Peninsula. His meat has attained a high acceptability attributed to a higher intramuscular fat. Gene and dietary effects on the lipogenic enzymes activities were evaluated.
2005
, 2005  
9.
8 p, 910.8 KB Calidad de producto en canales y carnes porcinas: dictámenes de no aptitud en la inspección veterinaria de cerdos en matadero / Fàbregas i Comadran, Xavier ; Ferrao, Jordi
Se presentan los resultados del año 1995, de la inspección veterinaria ante y postmortem en un matadero de porcino (cerdos): volumen de sacrificio y dictámenes de no aptitud en animales, canales y despojos.
1995  
10.
12 p, 2.5 MB La matanza del cerdo en la ciudad de Barcelona según la literatura etno-folklorista catalana de 1800-1950 / Fàbregas i Comadran, Xavier
El vínculo entre el hombre y el cerdo ha sido estudiado desde un punto de vista antropológico y/o de historia de la alimentación. En producción animal ha sido la cuarta especie domesticada por el hombre y la única criada estrictamente para su consumo (Gautier, 1990). [...]
El objetivo de este trabajo es documentar la matanza del cerdo en la ciudad de Barcelona según la literatura etno-folklorista catalana del período 1800-1950.

2011
Congreso Nacional de Historia de la Veterinaria. València, Espanya, 17è : 2011
Congreso Iberoamericano de Historia de la Veterinaria. València, Espanya, 7è : 2011
2 documents

Contributions to meetings and congresses : 13 records found   1 - 10next  jump to record:
Periodical publications 1 records found  
1.
Porci
Madrid : Luzán 5, 1991-
31 documents

Books and collections 1 records found  
1.
59 p, 36.7 MB El Cerdo : su estructura y sus órganos interiores : representación gráfica, anatomía, fisiología, razas, producción, higiene y enfermedades.
Madrid : Librería Editorial de Bailly-Baillière e Hijos, [1900]  

Research literature 117 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
173 p, 5.4 MB Caracterización de la seguridad y eficacia de BA71ΔCD2: una vacuna experimental contra el virus de la peste porcina africana / López Fernández, Elisabet, autor. ; Rodríguez González, Fernando, supervisor acadèmic. ; Pina Pedrero, Sonia, supervisor acadèmic. ; Segalés Coma, Joaquim, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals.
El virus de la peste porcina africana (VPPA) representa, hoy en día, una gran amenaza para la industria porcina. La presencia descontrolada de la PPA en África ha favorecido su exportación a otros países, tal y como demuestra la última entrada del VPPA en el Cáucaso, en el año 2007, a través de la República de Georgia. [...]
African swine fever virus (ASFV) represents today a major threat to the swine industry. The uncontrolled presence of ASF in Africa has favoured its exportation to other countries, as evidenced by the last entry of ASFV in the Caucasus in 2007 through the Republic of Georgia. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
2.
Microbiological safety evaluation of sous-vide treatments at mild temperatures applied to pork loin / Vila Brugalla, Montserrat, autor. ; Roig Sagués, Artur Xavier, supervisor acadèmic. ; Hernández Herrero, María Manuela, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
Actualment s'observa un increment en la utilització de tècniques de cocció a temperatures moderades com la cuina al buit. Donada la possibilitat d'utilitzar aquestes tècniques per a preparar menjars amb antelació i considerant que les dades sobre el comportament microbià en el rang entre 40 i 60 ºC són escasses, hi ha un gran interès en definir la seva seguretat microbiològica. [...]
Actualment s'observa un increment en la utilització de tècniques de cocció a temperatures moderades com la cuina al buit. Donada la possibilitat d'utilitzar aquestes tècniques per a preparar menjars amb antelació i considerant que les dades sobre el comportament microbià en el rang entre 40 i 60 ºC són escasses, hi ha un gran interès en definir la seva seguretat microbiològica. [...]
A raising interest has been detected nowadays in relation to the use of cooking techniques at moderate temperatures like sous-vide cooking. Given the possibility of using these techniques to prepare food in advance, and considering that data on behaviour of bacteria in the range of 40 to 60 °C is scarce, there is great concern in accurately define the microbiological safety of this food. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
3.
Agents infecciosos implicats en brots de diarrea neonatal porcina en granges de Catalunya / Vidal Ordeig, Anna, autor. ; Darwich Soliva, Laila, supervisor acadèmic. ; Martín Castillo, Margarita, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals.
La diarrea neonatal porcina constitueix una de les problemàtiques, tant a nivell sanitari com a nivell econòmic, més freqüents a les granges de porcs d'arreu del món. Malgrat que els brots de diarrea neonatal porcina poden estar ocasionats per múltiples factors, la causa més habitual és la presència de patògens entèrics. [...]
Porcine neonatal diarrhea is one of the most common health and economic problem in pig farms around the world. Although outbreaks of porcine neonatal diarrhea can be caused by multiple factors, the most frequent cause is the presence of enteric pathogens. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
4.
207 p, 1.8 MB Expanding knowledge on Mycoplasma hyopneumoniae gilt acclimation, vaccination and genetic variability / Garza Moreno, Laura, autor. ; Sibila Vidal, Marina, supervisor acadèmic. ; Segalés Coma, Joaquim, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals.
Esta Tesis Doctoral está constituida por tres estudios. El primer estudio consistió en identificar las estrategias actuales de adaptación de la reposición frente M. hyopneumoniae utilizadas en las granjas porcinas de Europa. [...]
The present PhD Thesis consisted of three studies. The first study sought to identify the current gilt acclimation strategies against M. hyopneumoniae performed in European pig farms. To reach that goal, a questionnaire focused on different features of the recipient herd, incoming replacements and acclimation process, was designed. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
5.
1 p, 1.5 MB Cyclopia : anatomical study of a case in the porcine species / Rivas Baeza, Raquel ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2019
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
6.
1 p, 393.4 KB Analysis of the reproductive parameters in a commercial swine farm / Ferreres Serafini, Laia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2019
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
7.
1 p, 1.8 MB Histological features of tonsils in pigs of different ages / Marsellés Filella, Júlia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2019
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
8.
1 p, 1.3 MB Anatomical study of a case of thoraco-omphalopagus in the porcine species / Barta Negre, Aglaia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2019
Graduat o Graduada en Veterinària [955]  
9.
Genomic analysis of fatty acid composition and gut microbiota in pigs. / Crespo Piazuelo, Daniel, autor. ; Folch Albareda, Josep Maria, supervisor acadèmic. ; Ballester Devis, Maria, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
La carne de cerdo es una de las carnes más consumidas en el mundo, cuyo valor se ve afectado por su calidad y las preferencias del consumidor. La composición de los ácidos grasos (AGs) en músculo y tejido adiposo modifica la calidad de la carne. [...]
Pork is one of the most consumed meats worldwide and it is subjected to consumer's preferences. Meat quality is affected by fatty acid (FA) composition in muscle and adipose tissues. Gut microbiota composition can also affect meat quality through the production of metabolites such as short-chain fatty acids. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
10.
Study of nutritional strategies to improve rearing, quarantine, and adaptation periods of replacement gilts. / Fabà Camats, Lluís, autor. ; Gasa Gasó, Josep, supervisor acadèmic. ; Solà Oriol, David, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments.
En la present tesi, es varen hipnotitzar reduccions en coixeses, osteocondrosis (OC) i lesions de peülles via proporcionar una suplementació dietètica (de nutrients importants en ossos i peülles) i/o reduir el creixement durant la recria. [...]
Las hipótesis fueron que la suplementación dietética (con nutrientes importantes para huesos y pezuñas) y/o la reducción del ritmo de crecimiento durante la recría reduce las cojeras, osteocondrosis (OC) y lesiones de pezuñas. [...]
The present PhD thesis hypothesized reductions of lameness, osteochondrosis (OC) and claw lesions due to dietary treatments (nutrients with specific roles in bone and claw development) fed to rearing gilts, and (or) by reducing growth rates. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  

Research literature : 117 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Learning materials 1 records found  
1.
1.1 MB Gestió sanitària porcina / Universitat Autònoma de Barcelona. Biblioteca de Veterinària ; Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Biblioteques
2018 (Exposicions bibliogràfiques (Universitat Autònoma de Barcelona. Biblioteca de Veterinària))  

Graphic and multimedia documents 2 records found  
1.
21 p, 1.7 MB La matanza del cerdo catalana / Fàbregas i Comadran, Xavier
La matanza del cerdo es una fiesta tradicional de origen ancestral. En Cataluña, es una tradición no regulada como actividad particular. Los productos procedentes de la matanza del cerdo constituyen parte de la reserva cultural gastronómica catalana. [...]
La matança del porc és una festa tradicional d'origen ancestral. A Catalunya, és una tradició no regulada com activitat particular. Els productes procedents de la matança del porc constitueixen part de la reserva cultural gastronòmica catalana. [...]

Olvan 1993 (Memoria cárnica digital)
21 documents
2.
Free range pigs / Vestergaard, Klaus ; Paulsen, Frank ; Wedgewood, Tony ; Patterson, Brian ; Danish Society for Animal Protection ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
[S.l.] : The Danish Society for Animal Protection, 1990?  

Personal and institutional archives 40 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
1 p, 162.3 KB Performance of growing-finishing pigs fed barley diets supplemented with different levels of beta-glucanase / Mascarell Casulleras, José ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Brufau de Barberà, Joaquim ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent studies have been more concerned with enzymatic supplementation of diets for young pigs which digestive system is not yet well-developed, than for the fully-developed pig, where these growth promoters seem to have less effect on productive efficency of the animal. [...]
2002
, 2002  
2.
1 p, 154.1 KB The effect of protease and in ß-glucanase supplementation on digestibility of protein, fat and fiber barley-soybean meal based diets by weanling pigs / Mascarell Casulleras, José ; Zimmerman, D. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Puchal i Mas, Francesc
Recent attention has been given to enzymes as gut-active growth promoters able to lead to a partial degradation of endosperm cell walls in feeds, increasing the proportion of the diet digested by the animal. [...]
2003
, 2003  
3.
1 p, 3.6 MB Effect of maternal feed intake during mid-gestation on pig performance, meat quality and muscle fiber development. / Cerisuelo Garcia, Alba ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Coma, J. ; Carrión, D. ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Increasing feed allowance during gestation has been related with changes in muscle fiber development and pig performance post-natally, affecting meat quality traits at slaughter.
2005
, 2005  
4.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales. J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep
2003
-, : 2003  
5.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Starch is the storage polysaccharide of higher plants and a major source for animals. However, despite is its simple composition the digestion of starch may be dependent of feed ingredients and animal characteristics.
2001
, 2001  
6.
1 p, 1.6 MB An increased hindgut fermentation promoted major changes on the VFA profile but not on the total VFA concetration of the digesta contents / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep
Volatile fatty acids, principally acetate, propionate and butyrate, are produced in the caecum-colon of pigs as end products of the microbial fermentation. The present abstract tryes to explore on the changes on the VFA concentration and profiles observed in Landrace and Iberian pigs fed on different sources of carbohydrates (high v. [...]
2001
-, : 2001  
7.
1 p, 1.6 MB Comparative digestibility and productive performances between Landrace and Iberian pigs fed on a corn- or a sorghum-acorn- based diet / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, A. ; Gasa Gasó, Josep
Although digestible energy (DE) values for most commonly used feeds in pig industry are mainly predicted by their chemical composition, other likely effects could affect digestibility. The present paper try to explore the effects likely caused by animal breed (lean v. [...]
2001
-, : 2001  
8.
1 p, 3.0 MB Lipogenic enzyme activities in adipose and muscular tissues of Landrace and Iberian pigs fed on different source of carbohydrates / Morales, J. ; Pérez, J.F. ; Mourot, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Iberian is an autochthonous swine breed from Southwest Iberian Peninsula. His meat has attained a high acceptability attributed to a higher intramuscular fat. Gene and dietary effects on the lipogenic enzymes activities were evaluated.
2005
, 2005  
9.
10 p, 89.5 KB Body fat content, composition and distribution in Landrace and Iberian finishing pigs given ad libitum maize- and acorn-sorghummaize-based diets. / Morales, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez, J.F. ; Mourot, J ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
We aimed to determine whether the dietary carbohydrate source altered body fat composition and distribution in finishing lean (Landrace) and obese (Iberian) swine. To this end, twenty-four finishing castrated male pigs (12 Iberian and 12 Landrace; 108 kg live weight) were offered two diets differing in the main carbohydrates source, maize (diet M) or acorn-sorghum-maize (diet A). [...]
2003
Animal Science, Núm. 77 (2003) , p. 215-224  
10.
11 p, 78.7 KB Effects of extra feeding during mid-pregnancy on gilts productive and reproductive performance / Cerisuelo García, Alba ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Chapinal i Gómez, Núria ; Carrión, D. ; Coma, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The effects of a supplemental feeding strategy during mid-gestation on lean gilts body reserves, productive and reproductive performance were assessed. A total of 90 gilts were allocated into two treatments (Control, C, and Supplemented, S). [...]
2008
Spanish Journal of Agricultural Research, Vol. 6, Núm. 2 (2008) , p. 219-229  

Personal and institutional archives : 40 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.